Kompany: "Tonen dat ze ons niet klein krijgen, laten zien wie laatst lacht”

23-01-2020 - Vincent Kompany heeft op de Facebookpagina van Anderlecht vragen van de fans beantwoord. De speler-manager geeft aan dat hij zich “geen zorgen” maakt. Sterker zelfs: “Mijn geloof in het proces is alleen maar toegenomen. De kritiek gebruiken we als extra motivatie.” 

“De ambitie is nog altijd groot”, aldus Kompany. “We willen altijd winnen. We zitten in een periode waarin we veel progressie moeten maken. Deze ploeg is jong én ‘Anderlechtois’. Dat betekent dat onze ambitie niet verandert. We hopen we dat we er zullen komen.” 

En hoe het zit met de versterkingen? Anderlecht is vooral op zoek naar een spits. Maar door de huidige financiële situatie lijken kwalitatief sterke inkomende transfers een moeilijke zaak. “De bedoeling is altijd om de groep te versterken. Maar we zijn afhankelijk van onze financiële positie. Het is geen geheim dat we nu ruimte moeten creëren en zien dat we het op een slimme manier aanpakken. We mogen de fouten van het verleden niet meer maken. We moeten de jongens zich laten ontwikkelen. Qua transfers zal het afhangen van onze financiën daadkracht. En vandaag is dat niet voldoende om ultra-ambitieus te zijn in deze transferperiode. Maar misschien komen de beste transfers wel uit onze eigen kern.”

“We mogen niet vergeten om de situatie goed te analyseren en te kijken wat er in het verleden gebeurd is: hoe we in deze situatie beland zijn. Ik refereer vaak naar Manchester United, AC Milan en Arsenal: geen enkele club is zo groot dat ze niet van haar voetstuk kan tuimelen. Als we een vaste lijn blijven aanhouden, kan Anderlecht niet enkel één jaar aan de top staan maar daar ook meerdere jaren blijven. Dat is het doel. Niet één jaar kampioen spelen en daarna moeilijke jaren doormaken. Anderlecht bestaat al meer dan 100 jaar: het is aan ons om te zorgen dat Anderlecht beter doet dan de voorbij jaren. Ik wil niet over play-off 1 of play-off 2 praten: ik wil gewoon elke wedstrijd winnen.”

Anderlecht staat pas negende in de Jupiler Pro League op zeven punten van de top zes. Had Kompany verwacht dat het zo zou tegenvallen qua resultaten?  “Toen ik begon aan dit verhaal, had ik rekening gehouden met alle scenario’s. We hadden opkuiswerk - de kern bestond uit 58 spelers - en ik had al lang niet meer in deze competitie gespeeld. Ik kende de spelers ook niet allemaal. We wilden zo snel mogelijk duidelijk maken wie wel en niet bij Anderlecht hoorde. Dat is moeilijker gebleken dan eerst gedacht. Uiteindelijk betaal je altijd leergeld. Dat was een keuze die we moesten maken. Een keuze tussen de waarde laten stijgen van de jonge gasten - zowel sportief als financieel - of de oudere garde weer inschakelen met de wetenschap dat we ons voetbal niet zouden kunnen spelen of financieel er niet beter zouden uitkomen.” 

Anderlecht kreeg, mede door de slechte resultaten, al een heel wat kritiek te verduren. “Ach, mijn geloof in het proces is alleen maar toegenomen. De kritiek gebruiken we als extra motivatie.Wij tegen de rest. We gaan de strijd aan met wie dan ook. We zijn klaar om het tij te doen keren. Kijk, wij worden niet beïnvloed met wat de buitenwereld zegt, maar als er iets doorsijpelt, verhoogt dat de motivatie. We willen uit deze periode geraken met een sterker Anderlecht. Tonen dat ze ons niet klein krijgen. Laten we zien wie laatst lacht” 

Hoe lang zien we Kompany nog op het veld? “Ik heb nog een contract van 2,5 jaar en ben van plan om dit uit te doen. Ik amuseer mij nog in het shirt van Anderlecht, dus ik ga nog even door.

Hoe lang hebben de jonge spelers nodig om top te zijn en prijzen te pakken?  “Niet zo lang, voor sommigen een aantal jaar. Geen club in België heeft een grotere groeimarge dan ons. We hebben de jongste ploeg en waarschijnlijk het meest talent voor het Belgische voetbal. We moeten onze ontwikkeling wel versnellen om onze doelen te bereiken. De jonge spelers gaan we blijven ondersteunen, op en naast het veld. Vier 17-jarigen... Ik weet niet wat anderen op die leeftijd aan het doen waren, maar die jongens uit eigen academie spelen gewoon!”


Nieuws van de dag

18-02 - Nicolas Frutos op stage in Neerpede
18-02 - Alexandre Boucaut fluit Anderlecht - Eupen
18-02 - Dader bommetjes geïdentificeerd
18-02 - Zorgen over knieblessure Luckassen
18-02 - Vercauteren en Kompany praten met Doku die Eupen moet missen

Morren Motor

Meer nieuws

17-02 - Anderlecht gaat wellicht korting geven op abonnementen volgend seizoen
16-02 - Franky Vercauteren: "Als één uitvalt moet je dat 200% extra toevoegen en winnen"
16-02 - Franky Vercauteren: "Hebben mijn spelers alles gegeven?"
16-02 - Hendrik Van Crombrugge: "Ontgoocheling,voor rode kaart controleerde we de partij"
15-02 - Franky Vercauteren: "Moeten ons niet verschuilen achter rode kaart"
15-02 - Kompany: "Als je jeugd laat spelen, betaal je leergeld"
15-02 - Tienkoppig Anderlecht gaat onderuit bij KV Mechelen
15-02 - Anderlecht kaapt sportief manager Peter Verbeke weg bij AA Gent
15-02 - Jérémy Doku: "Jürgen Klopp zag in mij opvolger Sadio Mané"
14-02 - Franky Vercauteren: "We moeten vooral naar onszelf kijken en winnen"
14-02 - Vercauteren: "Joveljic kent maar één ding voor de goal""
14-02 - Vincent Kompany en Elias Cobbaut in Mechelen terug inzetbaar
14-02 - Anderlecht wil onderhandelen met PSV over hoge prijs Luckassen
13-02 - Anderlecht slijt overbodige Saief aan de Poolse nummer 7
13-02 - Yari Verschaeren en Pieter Gerkens hebben deels training hervat
13-02 - Kemar Lawrence: "Misschien nog twee weken nodig, twee maanden niet gespeeld"
13-02 - Anderlecht-fans zijn boos: "Er wordt geen enkele moeite gedaan voor onschuldige fans"
13-02 - Broer Derrick Luckassen: "Hem aangeraden om bij Anderlecht te blijven"
13-02 - Eleven Sports: "Morgen praten met Pro Leaque om alles verder te bespreken"
13-02 - Amuzu, Lukassen en Doku krijgen bezoek van Ghanese bondscoach
13-02 - Michael Verschueren: "De kans is miniem dat Chadli zal blijven"
12-02 - Najar eerst op doktersbezoek in LA.
12-02 - Eleven Sports krijgt mediarechten
12-02 - Kompany en Vercauteren zitten op zelfde golflengte
12-02 - Anderlecht gaat niet in beroep tegen straf om deel van tribune af te sluiten
12-02 - Hasi: "Najar had een hart voor Anderlecht"
11-02 - Lawrence Visser fluit Mechelen - Anderlecht
11-02 - Verschaeren hervat deels de training
11-02 - Najar op weg naar MLS
11-02 - Roofe is weer op komst en hervat training

Nog meer nieuws in het archief...

Weeghmans
Closset
Argenta Kortessem
Tilkin Powder Coatings