Sambi Lokonga: "Saelemaekers is mijn beste maat in de kleedkamer, niet op het veld"

23-01-2020 - De voetbalwetten willen dat het meestal de spelers zijn die het best omringd zijn, die het verst geraken. Op de entourage van Albert Sambi Lokonga (20) kwam eerder dit seizoen wat kritiek, omdat hij zich liet vertegenwoordigen door zijn broer Paul-José Mpoku, toen nog Standard-speler. Sambi ziet er zelf geen probleem in en geeft ons zelfs met plezier een inkijkje in zijn voltallige familie en omkadering. Een monoloog.

“We bellen minstens elke week. Als het niet over voetbal gaat, hebben we het vaak over zijn kind, eten, muziek en actualiteit. Ik hoor steeds vaker dat ik op hem lijk, vooral als ik spreek. We houden er allebei van om met alles te lachen, en op die manier relativeren we de dagelijkse beslommeringen. Polo’s vrouw (Polo is de bijnaam van Mpoku, nvdr.) verwart me zelfs met hem als ze mij langs achteren ziet. Al bij al ben ik trots als ze zeggen dat ik op hem lijk.  We hebben hetzelfde relaxte, een beetje nonchalante trekje. En hij heet ook Sambi Lokonga met zijn achternaam, in tegenstelling tot Polo. Die is in Afrika geboren, en hij heeft zijn naam behouden toen hij naar België kwam. Mpoku is nog altijd de naam van de ruimere familie, dus ik voel me in de eerste plaats een Mpoku en Sambi Lokonga mag tussen haakjes. Ooit wil ik met mijn twee broers in een ploeg staan. Een club dicht bij huis, op het einde van onze carrière.”

Over Mama Josée en papa Désiré:  “Ik ga nog elke week tot bij hen. Mama noemt me nog altijd ‘mon bébé’, dat zegt alles. Ik ben de jongste en ze wil me beschermen. Papa is heel rustig, zit in een hoekje, zegt weinig. Alleen als het moet. Polo heeft meer het pittige van mama, ik het discrete van papa.”

Begeleider Jean-François Lenvain:  “Hij moest mij in de gaten houden vanuit de sociale cel van Anderlecht, want ze hadden schrik dat ik net als Polo - die op zijn zestiende naar Tottenham trok - naar het buitenland zou vertrekken. We zijn elkaar beginnen waarderen, en nu spreek ik hem nog altijd drie of vier keer per week. Hij is mijn vertrouwensman, ik kan hem alles vertellen.’’

Manager Stijn Francis en vrouw Tine:   “Stijn is heel direct, maar dat is nodig bij mij. Als ik slecht speel, durft hij in mijn gezicht te zeggen dat het een ramp was. Met zijn vrouw Tine spreek ik over investeringen. Ik besefte snel dat ik daar maar beter vroeg genoeg mee kon begonnen. Ze is mijn steun in de grotemensenwereld.”

Mous en Rodan:  “Mijn bloedbroeders buiten het voetbal. We spreken elke dag. Met Rodan ben ik bevriend geraakt in Verviers en ben ik opgegroeid, Mous is mijn neef maar ik zat er ook mee op school in Brussel. Onze band is extreem sterk. We blijven een team tot aan de dood.”

Alexis Saelemaekers:  “Hij is mijn beste maat in de kleedkamer, we kennen elkaar al van bij de U12. Onze ouders zijn ook erg close. Alexis en ik wonen alleen, dus we proberen vaak samen te eten. Dan praten we over huizen. We moeten daar niet onnozel over doen: wij verdienen goed onze boterham en moeten iets doen met dat geld. We hebben een geweldige band, maar op het veld is het beter dat we niet met elkaar spreken. Hij denkt dat ik geen kritiek accepteer. En ik denk dat eigenlijk ook van hem. Ik vermijd hem liever, anders lopen de spanningen snel op. Bij de jeugd maakten we soms ruzie.”

Adrien Trébel en Samir Nasri: “Adrien heeft mij onder zijn vleugels genomen bij de eerste ploeg, als een grote broer. Aan hem en Samir Nasri, de ervaren mannen, kan je alles vragen. Over sportieve keuzes, maar ook over de meisjes. Maar ik moet ook niet te vaak aankloppen, dan zeggen ze dat ze niet mijn psycholoog zijn.”

Samuel Bastien en Lois Openda: “Die mannen zijn familie geworden. Samuel is zelfs over de vloer gekomen voor het kerstmaal. Dat ik vrienden ben met concurrenten? Op het veld telt die vriendschap niet meer. Ik heb Samuel wel eens de opstelling van Standard proberen ontfutselen.”

Projecten in Congo: "Sambi Lokonga wil tot slot ook iets betekenen voor de bevolking in Congo. “Ik ben er recent geweest en wil zo snel mogelijk terug. Ik zit met projecten in het hoofd die ik daar wil realiseren, humanitaire projecten. Ik wil de mensen helpen. Je moet de ogen altijd open houden voor mensen die niet over dezelfde luxe beschikken. Ginder hebben ze niet eens te eten en te drinken.”


Nieuws van de dag

18-02 - Nicolas Frutos op stage in Neerpede
18-02 - Alexandre Boucaut fluit Anderlecht - Eupen
18-02 - Dader bommetjes geïdentificeerd
18-02 - Zorgen over knieblessure Luckassen
18-02 - Vercauteren en Kompany praten met Doku die Eupen moet missen

Morren Motor

Meer nieuws

17-02 - Anderlecht gaat wellicht korting geven op abonnementen volgend seizoen
16-02 - Franky Vercauteren: "Als één uitvalt moet je dat 200% extra toevoegen en winnen"
16-02 - Franky Vercauteren: "Hebben mijn spelers alles gegeven?"
16-02 - Hendrik Van Crombrugge: "Ontgoocheling,voor rode kaart controleerde we de partij"
15-02 - Franky Vercauteren: "Moeten ons niet verschuilen achter rode kaart"
15-02 - Kompany: "Als je jeugd laat spelen, betaal je leergeld"
15-02 - Tienkoppig Anderlecht gaat onderuit bij KV Mechelen
15-02 - Anderlecht kaapt sportief manager Peter Verbeke weg bij AA Gent
15-02 - Jérémy Doku: "Jürgen Klopp zag in mij opvolger Sadio Mané"
14-02 - Franky Vercauteren: "We moeten vooral naar onszelf kijken en winnen"
14-02 - Vercauteren: "Joveljic kent maar één ding voor de goal""
14-02 - Vincent Kompany en Elias Cobbaut in Mechelen terug inzetbaar
14-02 - Anderlecht wil onderhandelen met PSV over hoge prijs Luckassen
13-02 - Anderlecht slijt overbodige Saief aan de Poolse nummer 7
13-02 - Yari Verschaeren en Pieter Gerkens hebben deels training hervat
13-02 - Kemar Lawrence: "Misschien nog twee weken nodig, twee maanden niet gespeeld"
13-02 - Anderlecht-fans zijn boos: "Er wordt geen enkele moeite gedaan voor onschuldige fans"
13-02 - Broer Derrick Luckassen: "Hem aangeraden om bij Anderlecht te blijven"
13-02 - Eleven Sports: "Morgen praten met Pro Leaque om alles verder te bespreken"
13-02 - Amuzu, Lukassen en Doku krijgen bezoek van Ghanese bondscoach
13-02 - Michael Verschueren: "De kans is miniem dat Chadli zal blijven"
12-02 - Najar eerst op doktersbezoek in LA.
12-02 - Eleven Sports krijgt mediarechten
12-02 - Kompany en Vercauteren zitten op zelfde golflengte
12-02 - Anderlecht gaat niet in beroep tegen straf om deel van tribune af te sluiten
12-02 - Hasi: "Najar had een hart voor Anderlecht"
11-02 - Lawrence Visser fluit Mechelen - Anderlecht
11-02 - Verschaeren hervat deels de training
11-02 - Najar op weg naar MLS
11-02 - Roofe is weer op komst en hervat training

Nog meer nieuws in het archief...

Weeghmans
Closset
Argenta Kortessem
Tilkin Powder Coatings