RSC Anderlecht: "We schatten dat we 3 seizoenen nodig hebben om succesvol te zijn"

12-12-2019 - Met een bijzonder lange en uitgebreide open brief op zijn website heeft RSC Anderlecht inzage gegeven in het project dat de club heeft uitgestippeld. "De weg van Anderlecht naar een succesvolle toekomst", luidt de titel van het betoog. "We hebben een plan om RSC Anderlecht in 3 jaar tijd weer naar de top te brengen. En als dit een overgangsjaar blijkt: so be it."

Met een open brief wil Anderlecht reageren op het zeer wisselvallige seizoen dat de recordkampioen beleeft. Het project rond Vincent Kompany verloopt met horten en stoten, maar Anderlecht wil met zijn uitvoerig discours op zijn website "schetsen hoe het van RSCA weer een stabiele topclub wil maken". 

De hoofdrolspelers in het verhaal: "Marc, initiator van het hele project, die de juiste mensen samenbrengt en de club zuurstof en tijd biedt als voorzitter. Michael, de dirigent bij de uitvoering van het plan. De man in de frontlinie. Vincent, inspirator van de voetbalvisie, manager van het project. Franky, leider van de veldtroepen. De volledige sportieve staf: winnaars, toegewijd, getalenteerd, steeds op post. De directie en alle niet-sport medewerkers, gedreven boetserend aan een nieuw, stabiel RSC Anderlecht. De spelers, die het uiteindelijk moeten doen."

Anderlecht beschrijft hoe het de verhalen van onder meer Manchester United, Arsenal en AC Milan bestudeerd heeft, clubs die allemaal woelige jaren meemaken of achter de rug hebben. "Om te vermijden dat RSC Anderlecht in dat rijtje zou terechtkomen, wisten we dat het niet zou volstaan enkel nieuwe pleisters op de wonde te leggen. We moesten chirurgisch ingrijpen."   Volgens RSCA bestaat de opdracht uit twee delen: "Herdefinieer en moderniseer de spelidentiteit van de club met als ambitie om op termijn de paarse supportersharten weer sneller te doen slaan. En bouw binnen een strak budget aan een uitgebalanceerde kern, vertrekkende van de eigen jeugd, die op termijn kwalitatief in staat is de nieuwe spelidentiteit week na week op de mat te leggen en weer prijzen te pakken."

"We werkten het plan verder af en schatten in dat we 3 seizoenen nodig zouden hebben om succesvol te zijn. Deel 1 van de opdracht, het uittekenen van een vernieuwde voetbalfilosofie voor RSC Anderlecht, ging bijna vanzelf: verfijnd, technisch en aanvallend voetbal. RSC Anderlecht moet op termijn weer in contact komen met zijn verloren voetbalidentiteit. En die dan moderniseren en uniek maken. Deel 2, een uitgebalanceerde kern bouwen die brokken maakt, is een werk van wat langere adem."

In het vervolg van de brief goochelt Anderlecht met data, gegevens en cijfers, waarbij het erkent dat het een te grote spelerskern heeft. "Niemand hoeft hieromtrent met de vinger gewezen te worden, oud noch nieuw bestuur. Het is simpelweg het organische gevolg van een opeenstapeling van beslissingen op alle niveaus genomen in de laatste 4 jaar.  We moeten de spelerskern afslanken van 48 spelers naar ongeveer 25 spelers. Dat kost tijd. Er zijn maar 2 transferperiodes per seizoen. En er zijn spelregels. We moeten een strikt evenwicht houden tussen het verkopen en het aankopen van juiste spelers binnen een strak gebudgetteerd financieel kader."   Anderlecht heeft naar eigen zeggen sinds half november zijn rekruteringsproces voor de komende transferperiodes bijgesteld en wordt begeleid door Lee Mooney, de voormalige Director of Data Science van Manchester City.

"Vandaag betaalt RSC Anderlecht veel leergeld. Daar zijn we toe bereid. We hebben er in ons algemeen plan dan ook een prioriteit van gemaakt om onze jongeren individueel te begeleiden. Het ‘Player Pathway Plan’ heeft als doel jonge spelers zo snel mogelijk beter te maken en het niveau van hun huidige scores te overstijgen. Elke minuut die deze jonge spelers effectief spelen, is goud waard voor hen.  Van deze keuze wijken we ook niet af. Vol ongeduld wachten we tot hun kwaliteit en inzet zich vertalen in positieve resultaten. Het is dus een kwestie van tijd en kansen geven. En dat doen we met overtuiging."

In het begeleiden en ontwikkelen van die jonge spelers hadden ervaren rotten en dure vogels zoals Vincent Kompany, Nacer Chadli en Samir Nasri een sleutelrol moeten spelen. Alleen is dat deel van het proces ingestort door de hoge blessurelast bij die spelers.  "Het feit dat deze spelers allemaal tegelijk uitvielen, was simpelweg niet in de plannen ingecalculeerd. Uiteraard zien we ze het liefst OP het veld, en dat we zoveel pech zouden kennen in de eerste helft van het seizoen, kon zelfs de grootste pessimist niet voorspellen. Het aantrekken van deze wereldtoppers was een eenmalige strategie, die zich voorlopig nog niet in harde punten heeft vertaald in de rangschikking. Dat is erg spijtig, maar het is belangrijk positief te blijven: als alle spelers fit zijn, kunnen we voldoende kwaliteit tussen de lijnen brengen om tot de laatste speeldag mee te knokken voor Europees voetbal."

Na het technische betoog concludeert paars-wit: "We hopen dat jullie appreciëren dat we jullie op transparante wijze hebben geïnformeerd over ons project. Er zijn uiteraard een pak meer details, maar dat zou ons in dit schrijven te ver leiden. We zijn er klaar voor om dit plan tot een goed eind te brengen. We gaan daar niet van afstappen. Een chirurgische ingreep kan pijn doen, maar we zijn er de mensen niet naar om huilend weg te lopen of op te geven.  De korte samenvatting: "We hebben op tijd ingezien dat RSC Anderlecht drastisch moest ingrijpen om niet helemaal op drift te raken. We hebben een plan om RSC Anderlecht in 3 jaar tijd weer naar de top te brengen. De uitdagingen in dat plan zijn de spelerskern zowel afslanken als intrinsiek kwalitatief versterken. Die kern moet en zal binnen 3 jaar mee doen voor de prijzen met kenmerkend Anderlecht-voetbal, dat de fans willen zien.  Hebben we het project onderschat? In een aantal facetten misschien wel, maar in zijn geheel zeker niet. Zijn we in het begin misschien collectief iets te enthousiast geweest? Dat kan zo lijken, maar konden we het ons veroorloven om er niét met volle enthousiasme in te vliegen? What’s the point om er anders überhaupt aan te beginnen? Je doet het all the way, of je doet het niét."

"Zijn er verzachtende omstandigheden in te roepen? Ja, maar we willen ons er zeker niet achter verstoppen. Geloof ons: we zouden het liefst NU al spijkerharde onmiddellijke resultaten willen garanderen. Maar helaas zou de realiteit ons snel inhalen. Resultaten garanderen op middellange termijn durven we wél: als we het plan volgen, is er veel licht aan het eind van de tunnel."

Ondertekend door Vercauteren, Kompany, Verschueren, Coucke en Van Biesbrouck
 


Nieuws van de dag

25-01 - Robin Van Persie: "Kompany was er zeker van dat ik hem kon helpen bij Anderlecht"

Morren Motor

Meer nieuws

24-01 - Franky Vercauteren: "We moeten punten pakken willen we nog bepaalde doelen behalen"
24-01 - Zulj: "Kompany zag mij als nummer zes, terwijl ik daar nooit speelde"
24-01 - Anderlecht wellicht opnieuw met jeugdige Colassin in de spits
24-01 - Thomas Didillon zwaar ontgoocheld na gemiste transfer
24-01 - Sanneh wordt door Anderlecht uitgeleend aan KV Oostende
24-01 - Beoogde transfer Carole nog enkele maanden buiten strijd
23-01 - Kompany: "Tonen dat ze ons niet klein krijgen, laten zien wie laatst lacht”
23-01 - Genk en Anderlecht hebben nog geen akkoord over Didillon
23-01 - Sambi Lokonga: "Saelemaekers is mijn beste maat in de kleedkamer, niet op het veld"
23-01 - Marc Coucke: "Ik was bij Anderlecht te operationeel betrokken, nu juiste mensen op juiste plaats"
23-01 - Lionel Carole in beeld bij Anderlecht
22-01 - RSCA: "Kleine ingreep om knie Trebel helemaal te laten genezen"
22-01 - Trebel moet onder het mes
22-01 - Anderlecht verhuurt doelman Thomas Didillon aan Racing Genk
22-01 - Verschueren heeft 10 dagen om 10 miljoen te vinden
21-01 - Adzic op huurbasis naar FC Emmen
21-01 - RSCA-supporters halen hun slag thuis
21-01 - Genk wil Thomas Didillon
21-01 - Jeugdcoördinator RSCA: "Colassin werd vrij laat ontdekt"
21-01 - Trebel loopt knieblessure op tijdens training
21-01 - Anderlecht verkoopt Kums definitief aan AA Gent
21-01 - Anderlecht wil voetzoekergooier een stadionverbod
21-01 - Mbokani: "Graag nog 4 à 5 jaar voetballen, misschien wel bij Anderlecht"
20-01 - Vlap: "Het is nu aan mij om me weer in basiself te spelen"
20-01 - Vanden Borre ging ploegmaats helpen na provocaties Brurgge-fans
20-01 - Hendrik Van Crombrugge: "Heb mij al vaker uit netelige situatie gewerkt bij Eupen"
20-01 - Teodorczyk toch mogelijk nieuwe spits van RSCA?
20-01 - Peter Vandenbempt: "Allerbeste Anderlecht dit seizoen, maar scoren blijft probleem"
19-01 - Vincent Kompany: "Ik ben teleurgesteld maar onze ploeg heeft zoveel groeimarge"
19-01 - Frank Vercauteren: "Deze wedstrijd stemt me wel hoopvol"

Nog meer nieuws in het archief...

Weeghmans
Closset
Argenta Kortessem
Tilkin Powder Coatings