Marc Coucke: "Wat ik wel zeker weet is, dat dit de juiste weg is"

12-08-2019 - Valse start of een uithaal van Roger Vanden Stock? F*ck it, denkt Marc Coucke. De voorzitter van Anderlecht spreekt voor het eerst dit seizoen.“We zijn super bezig.”

Dat hij niet panikeert, benadrukt Marc Coucke middenin het telefoongesprek. “Of het over twee dagen, twee maanden of twee jaar zal zijn dat we opnieuw succesvol zijn, dat weet ik niet. Niemand kan dat inschatten, denk ik. Maar wat wel zeker is, is dat dit de juiste weg is.”

Met gisteren dus een nieuwe aanwinst die binnen ‘de visie’ past: Nacer Chadli. “Onze jeugd is top”, vertelt Coucke. “Jean (Kindermans, hoofd van de academie) en zijn team leveren goed werk. Ik ben er heilig van overtuigd dat wij de Duivels van de toekomst aan het produceren zijn. We zijn supergoed bezig. Alleen hebben de jongeren ervaren spelers zoals Chadli rond zich nodig. Om zich optimaal te ontwikkelen is dat een must – je kunt van die kerels niet verwachten dat ze ineens alles perfect doen op het hoogste niveau. Daarom halen we ‘stunts’, zoals jij het noemt. Maar we willen niet stunten. We willen doen wat juist is.”

Ondanks de twee op negen in de eerste drie competitiewedstrijden vindt Coucke zelfs dat RSCA “verder dan gepland” staat. “Toen we een paar maanden geleden voor het eerst met Vincent Kompany ons project overliepen, hadden we nooit durven hópen dat we nu al zulke resultaten zouden boeken. Vincent ook niet, hoor. We haalden veel uitstekende aanwinsten, nu Chadli, maar eerder ook Nasri, Vlap, Sandler en Roofe. Dat is toch kwaliteit? En als je dat dan combineert met eigen talenten als Verschaeren, Doku en Amuzu... (blaast) Die mannen doen het ook goed, hé. Neem nu Sardella: hij is pas zeventien, maar grijpt wel zijn kans. Tja, dan kan ik alleen maar zeggen dat we alle ingrediënten hebben voor een lekker gerecht. Maar wanneer het eten klaar zal zijn, dat is afwachten.”

Coucke vraagt tijd. “Iedereen moet rustig blijven”, spreekt de voorzitter. “Want dit gaat niet op één, twee, drie. De spelers die we nu gehaald hebben, zoals bijvoorbeeld Chadli, die kun je ook niet halen in het begin van de transferperiode. Voor zulke namen moet je geduld hebben. En ook nu ze er zijn, is dat nodig, want ze zijn nog niet helemaal klaar. Sandler is nog niet de allerbeste Sandler, om er maar één te noemen. Het beste moet nog komen.”

Ook al omdat Anderlecht nog met vele geblesseerden zit, brengt Coucke in herinnering. “Nany Dimata en Albert Sambi Lokonga zijn er nog niet. Roofe evenmin. Uitgaand gaan we wel wat spelers laten gaan – we willen niemand een mooie -opportuniteit ontnemen, als iedereen er beter van wordt –, maar inkomend is ons huiswerk af. Anders blokkeren we de jeugd. En dat willen we niet. (herhaalt) Neen, dat mag écht niet gebeuren. Hun evolutie is voor ons prioritair.”

Maar wat dan met de positie in het klassement? “We zijn natuurlijk ambitieus”, is Coucke eerlijk. “We willen zo hoog mogelijk eindigen. Maar iedere week vertellen we tegen mekaar op de tribune dat we geen compromissen gaan sluiten. De eigen jeugd moet spelen, aangevuld met topvoetballers, die hen kunnen helpen. Ik heb vertrouwen in die werkwijze. Het overgrote deel van de buitenwereld ook, vermoed ik. Bondscoach Roberto Martínez zat al eens naast mij, ik zie die echt enorm genieten van al die jongeren. En de fans voelen iets dat ze al tien of zelfs vijftien jaar niet meer gevoeld hebben. Hun hart bonkt weer voor Anderlecht. (lacht) Ik heb nog nooit zo veel berichten en mails gekregen van de supporters als de laatste tijd. Het is een tsunami. (enthousiast) Awel, dat is fantastisch.”

Dat zegt Coucke ook over de aantrekkingskracht van de Jupiler Pro League. “Vroeger deden we het geweldig met de Rode Duivels, maar kwam regelmatig de opmerking dat al de internationals in het buitenland spelen. Nu is dat niet langer het geval. Wij haalden Kompany, Van Crombrugge en Chadli – ik ben zeker dat hij een meerwaarde zal zijn –, Club Simon Mignolet. Ik juich dat toe. Sterker nog: ik was de eerste om de mensen van Club te feliciteren. Chapeau.”

Die houding verwacht ook Coucke richting zijn club. “Wat we nodig hebben, is rust. We weten waarmee we bezig zijn. Als men dat ondermijnt, reageer ik.”

Roger Vanden Stock heeft het geweten. De ex-preses liet zich kritisch uit in een -interview met Hugo Camps. “Alles van het oude Anderlecht moest weg. Er was niets goeds meer aan de rijke historie van de club. Zelfs mijn verleden is door de nieuwe eigenaar afgepakt”, aldus Vanden Stock. Coucke haalde vervolgens uit op Twitter. “We laten ons niet doen door alle negatieve krachten die de mooiste club van het land weer aanvallen”, schreef hij. “Zakken gevuld, lijken of belangenvermenging weggemoffeld en nu maar columns schrijven, interviews geven en geruchten/leugens verspreiden.” Vrijdagavond wilde Coucke niet dieper op die woorden ingaan. “Ik was toen extreem aangedaan”, zegt hij nu. “Iedereen in het stadion zal dat wel gezien hebben. Dit -verdient Anderlecht niet.”

Coucke beklemtoont dat hij met zijn post niet enkel Vanden Stock viseerde. “Hein Vanhaezebrouck heeft ons ook zo eens geattaqueerd. Toen heb ik niks gezegd, maar dat is geen oplossing, want dan denken de mensen dat je toegeeft. Nu heb ik dus wel gereageerd. We hebben na de overname alles gedaan om Vanden Stock betrokken te houden bij Anderlecht, we hebben hem steeds met respect behandeld en hij heeft een mooie, correcte prijs gekregen voor zijn club. In die context betreur ik enorm wat hij nu verspreid heeft. Vooral omdat het niet klopt, hij spreekt zonder kennis van zaken. De -achterban pikt dat ook allemaal niet.”

Tegelijk waren er in het voetbal velen die vonden dat de tweets van Coucke klasse misten. Hij zucht en is het niet eens: “En wat dan gezegd over iedereen die altijd schaamteloos naar mij uithaalt? Al die leugens, zeg. Ach, laat ons vooruitkijken. De toekomst van Anderlecht oogt prachtig. En dat is al wat nu telt.”


Nieuws van de dag

22-09 - Marc Coucke niet aanwezig in Brugge
22-09 - Van Crombrugge: "Moeten objectieve en strenge analyse maken"
22-09 - Simon Davies: "Het ontbrak ons geregeld aan kwaliteit"
22-09 - Weinig beterschap merkbaar bij Anderlecht.
22-09 - Trebel en Luckassen in de basis
22-09 - Luckassen: "Moesten strijden en verdedigen"
22-09 - Club Brugge oppermachtig tegen Anderlecht
22-09 - Verschaeren: "Met Kompany op veld voor ons stuk makkelijker"
22-09 - Trebel en Kompany in selectie tegen Club-Brugge

Morren Motor

Meer nieuws

21-09 - Jan Mulder: "Het grote probleem bij Anderlecht is een woord 'spits' "
21-09 - Van Handenhoven: "Ik paste niet meer in profiel van Coucke, Kompany en Verschueren"
21-09 - Yari Verschaeren: "Vorig seizoen had ik meer vrijheid"
21-09 - Davies: "Het tij zal weldra keren"
20-09 - Nacer Chadli: "Trebel liet zijn kwaliteiten al vaak zien op training"
20-09 - Siebe Dewaele keert terug naar Club-Brugge
20-09 - Devroe: "Ik was te braaf en te loyaal aan Coucke"
19-09 - Roofe niet, Kompany onzeker tegen Club-Brugge
19-09 - Simon Davies: "We gaan onze speelstijl niet aanpassen"
19-09 - Roofe en Kompany trainen voluit met de groep
19-09 - Bellamy voetbalt bij Londerzeel
19-09 - Kompany hervat training
19-09 - Anderlecht krijgt boete van 1000 euro voor gezangen
18-09 - Roger Vanden Stock onderging hartoperatie
18-09 - Zowel Kompany als Roofe onzeker voor topper
17-09 - Alexandru Chipciu opnieuw geblesseerd
17-09 - Alexandre Boucaut fluit topper tegen Club Brugge
17-09 - Nederlanders over Anderlecht: "Oh wat is dat toch erg daar allemaal, vooral voor Vlap"
17-09 - Vist Kompany Trebel op tegen Club? Kompany zag Trebel aan het werk
17-09 - Trebel helpt RSCA-beloften aan ruime zege tegen OHL
16-09 - Verschueren spreekt supporters toe op café: “Ik ben zeker dat het goed komt”
16-09 - Peter Vandenbempt: "Systeem Kompany komt onder druk te staan"
16-09 - Vanden Borre: "Ik verwacht niets, maar hoop dat ik mijn club iets kan teruggeven"
16-09 - Vanden Borre belandt weer bij Anderlecht
16-09 - Slechtste competitiestart sinds 1926.
16-09 - Simon Davies: "Verwachten van ervaren spelers meer persoonlijkheid en leiderschap"
16-09 - Vincent Kompany en Kemar Roofe geraken fit tegen topper in Brugge
16-09 - Kompany geef spelers veeg uit de pan
15-09 - Thomas Didillon terug op de bank
15-09 - Nacer Chadli: "Rode kaart Sambi was kantelmoment"

Nog meer nieuws in het archief...

Express VPN
Closset
Argenta Kortessem
Tilkin Powder Coatings