Anderlecht toont zich met tien man de sterkste in Clasico

05-05-2019 - Anderlecht klopt Standard na maar liefst tachtig minuten met een man minder! 2-1 is de einduitslag. We zagen een zowel onherkenbaar Standard als Anderlecht.

El Clásico, dat staat altijd garant aan spektakel. Ook zondag 5 mei 2019 was daar geen uitzondering op. Na de bizarre heenronde die maar dertig minuten duurde, vlogen beide teams er onmiddellijk in. Al was het vooral het Standard van Michel Preud'homme dat de beste intenties had. Na nog geen vier minuten konden de Luikenaren al ei zo na vieren. Carcela krulde de bal naar de verste paal. Didillon en de buitenkant van de paal voorkwamen een rampscenario voor paars-wit.  Al was dit maar uitstel van executie, want na tien minuten besloot ex-Rouche Adrien Trebel een ziekenhuisbal op Bornauw af te leveren. Carcela zat er met zijn kattenpootje tussen en Bornauw raakte vol het scheenbeen van de Marokkaan. De VAR oordeelde terecht dat Bornauw met rood kon gaan douchen. Anderlecht kon nog ruim tachtig minuten met tien verder. Maar vreemd genoeg sloeg Standard er na het rode karton niet meer in om voor de rust echt een uitgespeelde kans bij elkaar te voetballen. Halilovic trapte een trainingsbal op Didillon en Laifis kreeg de bal niet tot bij Emond na een indrukwekkende borstcontrole. Acht minuten voor rust waren het zelfs de Brusselaars die uit het niets op voorsprong kwamen. Een doelpunt dat letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwam vallen, want Yannick Bolasie liftte het leer listig over de Luikse verdediging. De infiltratie van Verschaeren was sluw, maar de controle met de hand was dat ook. Desondanks mocht de jonkie verder voetballen en de bal in doel deponeren. 1-0.

Standard startte de tweede helft dan ook als een gewond dier. RSCA kreeg nochtans de eerste kans. Verschaeren legde de bal op het hoofd van Santini, maar die kon zijn knik geen kracht meer meegeven. Ook Bolasie kon uit de draai het kader niet vinden. Dat zou paars-wit zich gaan beklagen, want er liep nog steeds ene Mehdi Carcela op het veld rond. Die tekende vijf minuten na rust voor de 1-1 aan. Lestienne liet de bal door de benen glippen en Carcela schoof met zijn linker in de verste hoek binnen. Geen buitenspel van Lestienne en dus alles te herdoen. Al was ook dat weer uitstel van executie, want paars-wit toonde zich voor het eerst in deze play-offs als ware gladiatoren. Er moest en zou gewonnen worden. Dat straalde van de gezichten van de spelers van de thuisploeg af. Het Constant Vanden Stockstadion herleefde als weleer. Trebel had dat in het snuitje. Het nummer 25 had natuurlijk iets recht te zetten na zijn onrechtstreekse verantwoordelijkheid voor de rode kaart van Bornauw en de roodharige middenvelder stelde zijn fans niet teleur. Nog voor het uur devieerde Santini een indraaiende vrije trap van Trebel voorbij Ochoa in doel. Pijnlijk voor Standard, dat met een mannetje meer al voor de tweede keer op achterstand kwam. Preud’homme probeerde wat meer vuur in zijn ploeg te krijgen, maar dat bleek vergeefse moeite. Het was Anderlecht dat nog de beste kans versierde: Verschaeren stuitte van dichtbij op Ochoa. Standard kreeg zelfs geen slotoffensief meer in elkaar gebokst, Anderlecht freewheelde naar zijn eerste zege in de play-offs en werd zowaar weer in de armen gesloten door het thuispubliek.

Ja, het was ongezien wat we van de ploeg van coach Michel Preud'homme zagen. De bezoekende trainer ergerde zich dood. Er werd geen druk gezet op Bolasie en co en ook Kara mocht de bal achterin rustig rondspelen. De Rouches konden Didillon amper bedreigen en de wedstrijd bloedde op zijn gemakje dood. Anderlecht staat met deze driepunter nu wat steviger op de vijfde plek. AA Gent weet zo wat hen te doen staat tegen Club Brugge.  

BESLUIT: Het is ronduit knap dat je een topteam als Standard na een bijna volledige match met tien man kan kloppen. De zege van Anderlecht is dus oververdiend. 

Man van de match was Elias Cobbaut. Velen denken misschien aan Verschaeren of Trebel, maar linksachter Cobbaut leverde een vijftal prachtige voorzetten af en de Belg gaf het volle pond tot zijn wissel. Secure match zonder fouten. 


Nieuws van de dag

17-08 - Vlap: “Fouten moeten eruit”
17-08 - Chadli: “Het ging volledig fout in de tweede helft”
17-08 - Kompany: "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op mij"
17-08 - Kortrijk straft defensief geklungel van Anderlecht af
17-08 - Christian Wilhelmsson: "Ik ben ervan overtuigd dat Anthony kan terug komen"

Morren Motor

Meer nieuws

16-08 - Michael Verschueren: "Anthony mag zich melden en mee trainen om weer voetballer te worden"
16-08 - Sydney Sam: "Mijn salariseisen waren echt niet overdreven"
16-08 - RSCA-Dames hopen haalbare tegenstander in CL.
16-08 - Kompany testte Chipciu als rechtsachter
16-08 - Vertrek Trebel nog niet voor eerstdaags
16-08 - Eddy Demarez: "Als iemand Vanden Borre op het juiste spoor kan zetten, is het Kompany"
16-08 - Kompany wil Vanden Borre terughalen
16-08 - Vandenbempt: "Vanden Stock moet niet klagen dat het voetbal om geld draait"
16-08 - Marc Coucke over RSCA-Dames: "Bij de beste 32 van Europa"
15-08 - Vader Kompany: "Een slechte start is beste wat Vincent kon overkomen"
14-08 - Hoe Uniek is de prestatie van onze RSCA-Dames
14-08 - Sven Kums op zoek naar nieuwe club
14-08 - Weer pech voor Emmanuel Sowah
14-08 - De 7 RSCA-transfers onder loep
13-08 - RSCA-Dames doen het onmogelijke met 9/9 naar 1/16e finales Champions League
13-08 - Extra Time: "Eigenlijk is het te gemakkelijk voor Kompany"
13-08 - Alexandru Chipciu mag binnenkort training hervatten
13-08 - Nacer Chadli: "Dit project heeft me verleid en daarom ben ik hier"
13-08 - Jan Mulder: "Mbokani zeker, niemand kent waarde van onbekende spits 'Roofe'
13-08 - Van den Brom: "Chadli is gewoon een moderne voetballer"
13-08 - Martinez: "Wat Kompany doet met Anderlecht is knap, het komt wel goed"
13-08 - Zetterberg: "Ik merkten snel dat Kompany iets meer had dan rest van jongeren"
12-08 - Nacer Chadli traint eerste keer mee bij Anderlecht
12-08 - Anderlecht moet zich terug verantwoorden voor het BAS
12-08 - Anderlecht drukt door voor Noors 19-jarig talent
12-08 - Marc Coucke: "Wat ik wel zeker weet is, dat dit de juiste weg is"
12-08 - Anderlecht bijna verlost van Sa
11-08 - Chadli: "Heel blij om hier te zijn en hoop jullie snel te zien"
11-08 - Michael Verschueren: "Ons huiswerk is gedaan"
11-08 - Nacer Chadli is 7e aanwinst

Nog meer nieuws in het archief...

Express VPN
Hagaard
Argenta Kortessem
WebBuildingFirm